Translate


luni, 14 noiembrie 2011

Twilight, 9 cauze ale succesului


Sursa:CineMagia

 Săptămâna viitoare se lansează în toată lumea Saga Amurg: Zori de Zi - Partea I, iar fanii americani (şi nu doar ei) deja au început să formeze cozi imense pentru a fi siguri că vor fi primii care vor vedea continuarea aventurile celui mai popular triunghi amoros al ultimilor ani. Ca lucrurile să fie clare, cozile formate zilele trecute (imaginile au împânzit emisiunile de ştiri) sunt doar pentru a intra în zonele de camping unde fanii vor locui zilele următoare pentru a-şi asigura un loc privilegiat la imensele cozi pentru procurarea biletelor, dar şi pentru a fi cât mai aproape de covorul roşu, unde se vor aduna luni seara starurile seriei.

Ca în fiecare an, Cinemagia rămâne uimită în faţa succesului cu totul ieşit din comun al Twilight. Nimeni nu poate contesta că cele două serii, cea de romane şi cea de filme, s-au transformat într-un fenomen cu acoperire mondială. Oricât de greu îi e autorului acestui material să rezoneze la pasiunea milioanelor şi milioanelor de Twihards, cum au fost porecliţi fanii împătimiţi ai Bellei, este o adevărată provocare descoperirea resorturilor care au dus la transformarea sagăi Amurg în această isterie ce ameninţă să cuprindă şi marile ecrane din România.



Imensa popularitate a cărţilor
 
În anul 2009, 15% dintre cărţile vândute în Statele Unite îi aparţineau autoarei Stephenie Meyer. Numărul total de exemplare vândute în lume se ridică în moment la peste 116 milioane, iar traduceri au apărut în aproximativ 40 de limbi. Cel puţin un roman din serie s-a aflat pe lista bestseller-urilor din New York Times timp de nu mai puţin de 235 de săptămâni consecutive, ceea ce însumează aproximativ cinci ani. Cu o astfel de bază de fani, ecranizările nu aveau cum să nu se bucure de succes: primul film, lansat în 2008, a avut un debut de 70 de milioane de dolari doar în SUA, ajungând la un total de 390 de milioane de dolari în întreaga lume.


Lipsa unui nou erou
În 2008, Harry Potter devenise pentru mulţi un fel de frate mai mare: imensa popularitate a francizei inspirate de romanele lui J.K. Rowling a făcut ca aceasta să domine un întreg deceniu de cinema pentru adolescenţi. Cum sfârşitul seriei se apropia, un înlocuitor era căutat cu disperare atât de marile studiouri de film, cât şi de amatorii de escapism cinematografic. Twilight a venit la fix pentru a satisface această nevoie, schimbând în acelaşi timp şi tonul. S-a făcut trecerea de la fantasy-ul cu vrăji, horcrux-uri şi lupta între bine şi rău la romantism şi un eficient/captivant triunghi amoros.



O eroină matură şi responsabilă
Unul din marile atuuri ale seriei Twilight este Bella. Eroina, deşi o adolescentă în ultimii ani de liceu, gândeşte şi reacţionează ca o persoană matură şi, cum cărţile sunt scrise din punctul ei de vedere, analizează ce i se întâmplă dintr-o perspectivă nefamiliară cărţilor pentru copii sau adolescenţi, gândind pe termen foarte lung (veşnicia, de fapt) şi aşezând în balanţă multiplele consecinţe ale deciziilor ei. Astfel, personajul poate plăcea şi puştoaicelor de 10 ani ("Ce vrei să te faci când o să fii mare?" "Bella!"), dar şi trentagenarelor sau cvadragenarelor, care nu ezită să plătească de mai multe ori pentru a vedea şi revedea povestea pe marele ecran. 
 
 
  Eroi sexy şi implicaţi
Despre ce să fie saga dacă nu despre dragoste? Bella este flancată de Edward, vampirul de o sută şi ceva de ani, interpretat de Robert Pattinson, şi vârcolacul Jacob (Taylor Lautner), amândoi fiind în stare de orice, chiar şi să se facă nevăzuţi din existenţa Bellei, pentru ca ea să fie în siguranţă. Fizicul interpreţilor şi sentimentele lor fără de prihană sunt suficiente pentru a face orice spectatoare să viseze, de unde şi fascinaţia cu care chimia dintre cele trei personaje principale este explorată în lecturi şi vizionări repetate. În vremea divorţurilor şi-a familiilor destrămate, cum să nu fii sensibil la o poveste de dragoste a cărei miză este chiar veşnicia?



Un triunghi amoros convingător
Fără a fi fanii seriei, trebuie să recunoaştem că bătălia dintre Edward şi Jacob pentru mâna/inima Bellei ne-a captivat până şi pe noi! Dacă ascultăm psihologii, cele două personaje acoperă principalele tipare dorite de sexul frumos în ceea ce priveşte relaţiile pe termen lung: partenerul-mentor (Edward) şi partenerul-tovarăş de pozne (Jacob). Noi ţinem cu Jacob, chiar dacă fără speranţă, mai ales datorită uneia dintre cele mai frumoase şi sugestive fraze auzite în ultima vreme la cinema: Cu norii mă pot lupta, dar nu şi cu o eclipsă. Fanii ştiu semnificaţia!


Paletă variată de emoţii
Dragostea fără limite nu este deloc singura provocare a personajelor. Competiţia dintre Edward şi Jacob condimentează lucrurile în ceea ce priveşte emoţiile, dar pericolul mortal este şi el prezent încontinuu pe parcursul seriei. Situaţia se complică şi mai mult în a patra parte, unde înţelegem că Bella trebuie să înfrunte pericolul (la propriu!) maternităţii. Unul dintre aspectele cel mai des citate de către fane în legătură cu fascinaţia lor pentru serie este paleta foarte variată de emoţii resimţite în timpul consumului popularei serii.


  Actori populari
Poate că la început nu-ţi erau foarte cunoscuţi, dar Kristen Stewart, Robert Pattinson şi Taylor Lautner s-au transformat în adevărate staruri o dată cu apariţia lor în seria Twilight. Ne îndoim că se mai gândeşte cineva la Bella, Edward şi Jacob fără ca imaginea celor trei actori să le apară în minte. Dacă fanii aşteaptă de aproximativ o săptămână în faţa cinematografului din Los Angeles unde va avea loc luni premiera mondială a lui Zori de zi - Partea I, o mare parte din fascinaţie li se datorează trioului care va fi prezent pe covorul roşu înainte de premieră.


  Stil simplu, accesibil
Din punct de vedere literar, scriitura lui Stephenie Meyer a fost catalogată drept simplistă şi stângace, dar asta nu înseamnă deloc că nu este eficientă. De fapt succesul fenomenal al seriei de cărţi este explicat şi de considerabila accesibilitate a stilului. Romanele sunt uşor de citit atât pentru cei mai mici dintre fani, cât şi pentru persoanele mature, cu contraste puternice între bine şi rău şi metafore sugestive. Acestea sunt folosite şi pentru grafica de pe copertele cărţilor...


  Lipsa sexului
La prima vedere promovarea castităţii nu ar părea foarte populară, dar iată că Stephenie Meyer a reuşit. Cu sexul atât de accesibil în general în filme şi producţii de televiziune, faptul că Amurg se concentrează pe sentimente şi amână sexul pentru după căsătorie a fost pe placul multora dintre cititoarele seriei. Formula Mândrie şi prejudecată, mai ales în stilul Jurnalului lui Bridget Jones (eroină ruptă între jucăuşul Daniel şi seriosul Mark) este folosită cu succes aici, seria Amurg fiind adesea lăudată ca o odă adus romantismului de modă veche, tot mai familiar în ultima vreme.


0 comentarii:

Vizitatori din...


Visitor Map